Home Ma-Zeer “Penyakit ini No Cure..” – Suami Tabah Tetap Bertahan Dengan Isteri Yang...

“Penyakit ini No Cure..” – Suami Tabah Tetap Bertahan Dengan Isteri Yang Menghidap Penyakit Paranoid Schizophrenia

252
0
SHAREUsia perkahwinan kami baru masuk 8 Bulan. Asakan demi asakan yang saya terima – Sesuatu di luar kebiasaan. Saya masih menzahir kekuatan kerana mata hati yang hakiki.

Penggeledahan maklumat menunjukkan – Isteri mula mengambil Rawatan Psikiatri sejak 17 Tahun lalu (08.06.2000).

Pada 30.11.2014, Doctor Pakar mengesahkan isteri saya mengidap – Paranoid Schizophrenia. Ia satu serious mental disorder.

"Penyakit ini No Cure.." - Suami Tabah Tetap Bertahan Dengan Isteri Yang Menghidap Penyakit Paranoid Schizophrenia

Penyakit ini – No Cure. Yang ada cumalah – Kawal. Ia mesti dikawal melalui – Pengambilan Ubat. Lagi satu, Penuhkan Fikirannya melalui Activity yang dia suka. Isteri saya suka Melukis. Lagi satu, dia suka Mengajar. Mutu Lukisan dan Mutu Pengajarannya – Baik. Malah lebey baik dan cemerlang dari sesetengah mereka yang tidak berpenyakit.

Tidak Mengambil Obat dan Tiada Activity, isteri saya akan didatangi – Kepercayaan Palsu (Delusion) dan Halusinasi (Hallucination).

Semasa Delusion – Tanpa sedar, dia akan berkata Suaminya Jahat. Ketika ini – Dia mula mencari sokongan. Misinya – Orang lain mesti percaya apa yang dia percaya. Seandai kamu enggan percaya – Siaplah kamu. Dia akan kembali semula pada suaminya, dan berkata – ” Abang.. Itu Orang Jahat “. Tanpa mata hati – Kita saling membenci. Saling mengesyaki. Saling menyakiti. Then, kita semua ke kancah pergaduhan.

Semasa Hallucination – Tanpa sedar, dia mula berfantasi. Dalam fantasi, muncul bisikan. Dan bisikan itu – Suaminya seorang yang curang. Orang itu mencuri / merosakkan barangnya. Dan satu keadaan – Dia sedang dicederakan. Ketika ini berlaku – Tiba2 saja, isteri akan lenyapkan diri. Kalo ternampak isteri saya seorang diri memandu pada jam 200 Pagi – 300 Pagi, Itulah orang rayau.

Isteri Hidap Penyakit Paranoid Schizophrenia, Lelaki Kongsi Pengalaman Mengatasinya

Itu tak apa lagi. Tiada ancaman pada awam. Seandai fantasinya dia sedang dicederakan atau barangnya dicuri / dirosakkan – Hati2. Kalo dia diam memendam – Ok. Tapi kalo dia mula memaki hamun dan kamu membalas maki hamun – Jaga2. Dia akan mencapai apa saja untuk dirinya membaling / memecahkan / menakutkan / mempertahankan diri. Tanpa mata hati – Mustahil kamu boley bersabar. Natijahnya, samada kamu tercedera atau isteri kamu peroley kecederaan.

Masyarakat kita terutama orang2 Melayu – Suka benar menyisih, menyorok, menafi dan malu dengan Pengidap Psikiatri. Tetapi Masyarakat Barat – Mereka dedahkan. Mereka berdepan dan mereka cari jalan mengindahkan. Cari Movie – A Beautiful Mind (2001). Watak Prof John Nash dan watak isteri saya – Ada kesamaan. Walau ia less complex, at least ada inspirasi.

Saya sorang2 tak mampu mengurus isteri. Saya hanya mampu mengurus melalui kepercayaan awam. Hanya kepercayaan awam sahaja mampu meneutralkan satu kefitnahan. Terima Kasih Doctor. Terima Kasih Nurse. Terima Kasih Polis. Terima Kasih Guru Besar. Dan Terima Kasih Security Guard.

Doctor ada bertanya. Encik baru berkahwin. Keadaan kesihatan isteri baru saja diketahui. Apakah Encik mahu meneruskan? Memelihara mereka yang Schizo menuntut pengorbanan. Bilangan tak sanggup itu mengatasi bilangan yang sanggup.

Saya tak ada kekayaan untuk ditunjuk2. Tapi saya ada isteri yang amat sayangkan saya. Sebagai balasan – Akan kujaganya seumur hayat.Sumber : Ma-Zeer Blog